Instagram

El árbol

Last updated: Dec 20, 2016

Bezoek van twee bijzondere dames uit de USA

23-december - 5 januari

Solveig Christiansen en Darlene Soderberg zijn naar Nicaragua gereisd om de stichting vrijwillig te gaan helpen bij projecten. Solveig en Darlene zijn beiden advocaat met een verpleegkundige achtergrond. We hebben samengewerkt aan een aantal bijzonder mooie projecten zoals een medische brigade, koken voor ondervoedde kinderen en uiteraard de Kerstactiviteiten. 

Zij brachten veel bruikbare spullen mee zoals schaakspelen, schaakklok en boeken voor de middelbare school.

Verder heeft Solveig als advocaat de stichting uitstekend kunnen helpen bij wat legal issues met de grond van de botanische tuin.

Heel erg bedankt, ook namens alle betrokkenen, vrijwilligers, dorpelingen, gehandicapte vrouwen en niet te vergeten de vele kinderen die jullie hebben geholpen.

 

               
 
   
 

Medische Brigades

28/12 Medische brigade op de vulkaan Las Casitas met Dee dee Soderberg en Solveig Christiansen. We konden 25 mensen helpen.

30/12 Medische brigade in het dorpje La Mora. We hielpen 61 personen in de leeftijd van 8 maanden tot 79 jaar oud. Dit was mogelijk dankzij donaties en vrijwillerswerk van Dee dee Soderberg, Solveig Christiansen en Rony Josue Martinez Gonzales.

02/01 Medische  brigade deed 90  gratis dokter consulten en er waren gratis medicijnen voor de mensen van de gemeenschap in La Mora. Eten werd gekookt voor ons door Gregorio, een lid van de gemeenschap. Hij bood zijn huis aan voor de medische brigade en hij was ook nog jarig. Dank gaat uit naar Dee dee Soderberg, Solveig Christiansen, Rony Josue Martinez Gonzales, Gregorio Mendoza en David Antonio Berrios.

   

   

    

Ons team: dokter Rony Josue Martinez Gonzalez, zijn assistente Judith, een studente, zuster Dee Dee Soderberg
'gewichtscontroleur' David Antonio Berrios, degene die alle medische informatie van de patienten op papier zette: 
Solveig Christiansen en Saskia van Vuuren organisatie, uitdelen van kados en La Boletina, een feministisch magazine.
 

 

Bezoek aan La Mora

14 december.

Op visite bij dorpsvertegenwoordigster doña Socorro Sommariba in het dorp la Mora. We brachten snoepgoed voor 200 kinderen met kerst en namen een kijkje bij de muur om de snelle regenwater stroom tegen te houden. Deze werd mede mogelijk gemaakt door de stichting El Arbol. 

 

Kerstactie Miriam Aguirre

5 december.

Stichting El Arbol heeft haar jaarlijkse kerstaktie gevierd bij de kleuters van basisschool Miriam Aguirre op het platteland buiten chinandega.  Bestuurslid Peter Kenninck was erbij. Naast uiteraard de diplomauitreiking aan de prachtig aangeklede kleuters was er wederom een clown, werden de kinderen geschminkt, maar liefst drie piñatas en drinken voor iedereen.

De aktie is mogelijk gemaakt door een donatie van de stichting Leo Bijl (dank aan Henk van Vliet).

 

 

 

Nieuw logo voor stichting El Arbol

28 oktober.

Work Progress heeft ons nieuwe logo ontworpen. We zijn blij !!!
Work Progress merkte op: Bedankt voor het geven van de mogelijkheid om jullie visie uit te dragen, het was fijn samenwerken en we kijken er naar uit om dat in de toekomst vaker te mogen doen.

.

 

Maandelijks voedselpakket El Limonal

1 december.

Stimuleren naar school te gaan ! Het is in Nicaragua niet zo vanzelfsprekend dat een kind de lagere school afrond. 

Stichting El Arbol vertegenwoordigt Time4Life officieel in Nicaragua. De samenwerking bestaat uit hulp aan de kinderen in El Limonal met onderwijs, voeding en medische zorg. Begin december gingen we voedsel kopen voor 103 kinderen van deze school.

 

 

 

Schoolbankjes deel twee 

11 september 2015. 

De tweede partij schoolbankjes voor de El Limonal basisschool, handgemaakt in werkplaats los laureles van stichting El Arbol, 
gesponsord door de Italiaanse NGO Time4life.

 

Jonge klanten bezoeken werkplaats Los Laureles

11 september 2015. 

Deze jongetjes zijn klanten van de werkplaats los laureles ons werkgelegenheidsproject. Ze kwamen de trommelstokjes kopen om mee te kunnen doen aan de optocht van hun kleuterschool voor de nationale onafhankelijkheids dag in Nicaragua...

 

Maisfeest en Sing-contest El Limonal 

27 augustus 2015. 
Mais maakt samen met bonen en rijst een groot deel uit van het dagelijkse voedsel in Nicaragua. 
In het hele land wordt op vele plaatsen jaarlijks het Feria del Maíz (feest van het mais) gevierd. Ook op de school in El Limonal.
Saskia was gevraagd als jurylid voor de competitie waarbij alles uiteraard om "mais" draait. ...en op dezelfde dag een tweede maal jurylid. Ditmaal bij de Engelse zang-wedstrijd voor basisschool leerlingen georganiseerd door de vereniging van leraren engels. 

 

 

 

 

 

Eerste deel schoolbankjes afgeleverd

13 augustus 2015. 

Vandaag het eerste deel van de 60 schoolbankjes afgeleverd op de El Limonal basisschool in Chinandega.
Het is een donatie van de Italiaanse organisatie Time4live en handgemaakt in ons werkgelegenheidsproject meubelmakerij Los Laureles.

 

 

 

 

Time4live vrijwilligers koken

24 juli 2015. 

Gisteren hebben de vrijwilligers van Time4Life met veel enthousiasme gekookt voor de 270 leerlingen van de El Limonal school:
Nicaraguaanse risotto met kip.

 

 

 

 

Time4live terug in El Limonal

23 juli 2015.

Vandaag de eerste dag van 4 vrijwilligers uit Italie van de organisatie time4live international aan het werk in de botanische schooltuin in el limonal samen met leraar Hugo en leerlingen van klassen 5 en 6.
De stichting el arbol is een samenwerkingsverband aan gegaan met deze organisatie en vertegenwoordigt haar nu officieel in Nicaragua. De samenwerking bestaat uit hulp aan de kinderen in el limonal met onderwijs, voeding en medische zorg.

 

 

Vrijwilligers van Time4live maken de tuin onkruidvrij...

 

Het verwijderen van de wortels van een Tiguilote is een aardig karweitje !

 

Update 22 juli

 

Eindelijk weer eens een vrouw aan het werk in de meubel en timmerwerkplaats Los Laureles, ons werkgelegenheidsproject. En.... het gaat goed er werken op het moment 6 mensen!

 

 

Patricia, aan het werk in onze timmerwerkplaats.

 

 Veel hout....dat betekent veel werk !

 

Update 12 juli

 

Van de week een lezing gehouden over het botanische schooltuin project bij de saamhorigheidsgroep Heemstede. Zij gaven 750 euro voor dit project. De leden waren erg enthousiast en geinteresseerd. Ze stelden goeie en inhoudelijke vragen. Bovendien verkregen we nog lesmateriaal voor de leerlingen in de schooltuin. Dank jullie wel mensen, die solidariteit doet ons goed!

 

 

Doel SFH
Het Saamhorigheidsfonds Heemstede e.o. (SFH) is een stichting met als doel het geven van financiële steun aan structurele veranderingen die gericht zijn op een meer humane samenleving.

Het SFH is in 1976 opgericht door een kleine groep vrienden met het idee dat wij, in het rijkere deel van de wereld, een verantwoordelijkheid hebben die niet alleen blijkt uit woorden maar ook uit een betekenisvolle geldelijke bijdrage. Als groep stimuleren we elkaar en komen tot een betere keuze bij de projecten die we steunen.

 

 

 

 

Update 26 juni

De leerlingen van de basis school el limonal bezig met medicinale planten en keukenkruiden planten in de botanische schooltuin.

 

 

 

 

Update 25 juni

Geweldig nieuws vandaag. De inzameling van afgelopen zaterdag bij de Kritische Gemente IJmond zal gedoneerd worden aan onze stichting, de opbrengst was 273 euro! We gaan het besteden aan de botanische schooltuin. Hartelijk dank KGIJ!!!

 

 

 

 

Update june 23

Onze jaarlijkse bestuursvergadering was dit keer bij Marijke van Roi thuis in Eindhoven.

 

 

 

Update 22 juni

Een mooie dag, de schoolkinderen van El Limonal die helpen bij het verwijderen van onkruid
in de botanische tuin...

 

 

 

 

 
 

 

Update 10 mei 

Vandaag afval van de timmer en meubelwerkplaats los laureles wezen wegbrengen naar de vuilnisbelt in Chinandega, waar ook de leerlingen van de el limonal school verkoopbaar vuilnis zoeken. Daarom zijn we juist hier het botanische schooltuin project begonnen. Een hele trieste omgeving. 

 

 

Volgende week moeten we de 60 schoolbankjes afhebben voor de el limonal school. Een donatie van time4live international.

 

 

update 9 mei

De rioolwater aansluiting zit er aan te komen voor de botanische schooltuin en vooral voor het gezondheidscentrum
dat we er bij willen bouwen.

 

 

 

 

 

Update 27 april

 

Vandaag rioleringspijpen gekocht en Fernando gaat er de sleuf voor hakken in de grond, zodat we binnenkort op de botanische tuin en speciaal voor het gezondheidscentrum aangesloten kunnen worden op de riolering die op dit moment in de wijk wordt aangelegd.

 

 

Update 13 april

Gisteren de eerste aankoop gedaan voor de ecologie lessen , een haaiengebit.

 

update 3 maart

Terwijl ze even wat rustte onder een boom in onze momenteel in aanbouw/aanleg zijnde botanische tuin spotte Saskia een Guardabarranco, de nationale vogel van Nicaragua, de turquois-bruine Motmot !

 
 

  

 

Update february 28

Bezoek van de Time4live en rotaryclub Bologna aan de school in El Limonal. Ze waren zeer geinteresseerd in onze botanische schooltuinproject en gaan proberen ons te helpen met fondsenwerving. Is het niet geweldig ?

 

 

 

 

Voor deze kinderen ontwikkelen we een botanische schooltuin !

 

 

 

  

 

....En het hek begint vorm te krijgen.....

 

 

 

 

 

Dit oude gebouwtje willen we ombouwen tot gezondheidscentrumpje.

 

  

 

update 24 februari

 

Aanwezig oud gebouwtje dat opgeknapt moet worden tot gezondsheidscentrum en kantoor.....

 

 

Reeds aanwezig in onze tuin: een Amandelboom